Att välja dopklänning

Att välja dopklänning

Att välja dopklänning – olika material och egenskaper

 

I Sverige har vi en lång tradition av lin som odlats och vävts till vackra tyger i hemmen.

Därför är många dopklänningar än i dag gjorde i lin. Linnet är av naturen i en mycket vacker beige/grå ton, men i dopkläder används ofta blekt vitt linne. Lin skrövlar, men anses skrövla på ett vackert sätt och är därför ofta ett omtyckt material även hos de största modehusens kollektioner.

 

 

Bomullen kom senare till Sverige, men är också ett omtyckt material för dopklänningar och ses då oftast i lite blankare satin eller i brodyrmönstrad vävning. Bomullen skrövlar också, men är lättskött. Man kan med fördel välja bomull mixad med lite syntet eller elastan för att få en mer skrövelfri och lättskött dopklänning.

 

Tunna bomullsoaller och batister blir också fina dopkläder med lite sekelskifteskänsla.

 

 

 

Siden är ett mycket exklusivt och vackert material som kommer från silkeslarvens tunna trådar. Det har en unik glans och ett fall som inte många tyger kan konkurrera med. Siden har också den unika egenskapen att det värmer vid kyla och svalkar vid värme. Det är dock relativt svårskött och thaisiden kräver kemtvätt för att behålla sin vackra yta. Vätska kan ge rosor på tyget.

 

 

Syntetsatin är också ett fint material för dopkläder. De finns i dag syntetsatin som är av så hög kvalitet att den är svår att skilja från äkta sidensatin, men har fördelen att vara lättskött och ändå ha sidenets vackra tunga fall och glans. Satinklänningar kan du ofta lätt skölja av i duschen eller vaska upp i handfatet och låta hängtorka, så stryks de lätt upp till ursprungligt skick igen. Läs om Milians dopklänning.

 

 

Dopklänningar i spets ger en romantisk känsla och vid dopet är en av få stunder både pojkar och flickor kläs i spets. Svenska kungahusets dopklänning består av exklusiva spetsdetaljer i ett utsökt hantverk. Här kan du se Ludwigs dopklänning i unik spets från Dolge & Gabbana, exklusiva dopkläder designad av Grace of sweden.

Unwrappingvideo med ljuvlig spetsdopklänning.

 

 

Även chiffong dopklänningar har ett skirt och eteriskt uttryck som passar till dopstunden.

 

 

Sjömanskläder är alltid lika stilfullt vid högtidliga tillfällen. Här kan du se många bilder på moderna dopklädslar i sjömansstil till babyn.

 

Se Grace of Swedens inspirations video här.

Här kan du se mängder av olika dopklänningar och dophättor.

 

Här är ett bildgalleri på Facebook med dopkläder.

 

Kanske hitta precis det du söker till ditt barns dopdag. Lycka till!

TAGS: