Dopceremonin

Dopceremonin

Dopceremonin

Dopet är den övergångsrit där barnet upptas i den Kristna Kyrkans gemenskap. I kyrkan sker dopet oftast på en söndag, i samband med högmässan. Dopet är ett av den Kristan kyrkans sakrament och i det kristna dopet använder alla döpande samfund vattnet som en symbol i ceremonin. Under gudstjänsten frågar prästen: Vilket namn har ni/du gett ert/era barn? För att vikten av just den uika individens dop ska bli tydlig. Föräldrarna ber ofta en tackbön för sitt barn. Delar av dopet som nära och kära kan bidra med personliga inslag är tex. att någon kan läsa bibeltexten om Jesus och barnen, sjunga en valfri sång eller till exempel läsa en dikt. Inför dopet brukar man träffa prästen som ska döpa barnet och förbereda och planera dopgudstjänsten tillsammans.

 

Här kan du söka en församling i just din ort eller på en plats där du önskar döpa ditt barn.

Dopritualerna skiljer sig mellan olika samfund och inom till exempel den ortodoxa grenen anses de pannband med kors och den handduk som används vid dopceremonin som heliga sakrament som ska bevaras genom livet. Här kan du läsa om Svenska kyrkans Gudstjänstordning under ett dop.

Nu för tiden döps barn mycket senare än vad som var vanligt förr, ofta när de är runt sex till nio månader. Anledningen är att man vill att barnet ska kunna vara mer delaktig på sin dopdag. Tidigare döptes barn oftast när de var runt tre-fyra månader, så små att de kanske inte ens var vakna under hela sin dopceremoni. Lite tips på dopdikter och vackra ord till inbjudan.

Här kan du läsa de vanligaste svar på frågor kring dop i Svenska kyrkan.

Här hittar du mallar för gudstjänstordning och dopagenda.

Här kan du läsa mer om Svenska kyrkans dop.

Här kan du läsa mer om Katolska kyrkans dop.

Här kan du läsa mer om Ortodoxa kyrkans dop.