Vård och förvaring av dopkläder

Vård och förvaring av dopkläder

Vård och förvaring av dopkläder

Tyvärr kommer dopklänningar ofta bort, exempelvis när man flyttar. En rekommendation är därför att skriva ner i ett familjearkiv eller i en mapp på datorn var man har valt att förvara sin dopklänning med tillbehör.

Ett annat tips är att förvara dopklänningen hängande på en galge i en förvaringsgarderob som är tillverkad av tyg som andas. Då har man goda förutsättningar att den håller sig fin i hundratals år. Dopklänningen ska helst förvaras mörkt och fuktfritt, så att den varken bleks, möglar eller får fläckar av t.ex. flugor.

Sidenklänningar bör inte ligga vikta, eftersom vecken kan lämna permanenta spår med åren.

Många småbarnsfamiljer har ett hektiskt liv och kan missa att tvätta dopklänningen på lämpligt vis efter dopet om det blivit någon fläck. Det som förstör flest dopklänningar är att kräks- eller dreggelfläckar gulnar och hinner bli permanenta innan nästa användning, klädvård innan förvaring är den bästa investeringen för att en vacker dopklänning ska hålla i många generationer.

Här kan ni läsa Grace of Swedens skötselråd till deras dopkläningar och andra dopkläder.

Fläckborttagningstips finner du här.

 

Brodera in alla dopbarns namn eller ett släktnamn på er förvaringspåse. Det är ett bra alternativ om man inte vill brodera sin dopklänning.