Älskade Dopklänning

Älskade Dopklänning

Älskade Dopklänning

Dopklänningar är ofta mycket älskade plagg, med stort affektionsvärde för en familj eller en hel släkt. Ofta har flera generationer döpts i en och samma dopklänning. En kvalitetsdopklänning är en släktklenod som kan gå i arv i flera hundra år. Men det blir även vanligare att föräldrarna vill hitta en dopklänning som representerar just dem och deras unika barn. De låter varje barn få en egen dopklänning att ärva vidare till sin framtida familj. 

Dopklänningens längd symboliserar att barnet ska växa och utvecklas i sin tro genom livet. Dopklänningen är ofta vit eller ljus, för att spegla barnets renhet och oskuldsfullhet, men även Guds förlåtelse. I dag används även andra plagg så som dopkostymer vid dopceremonier. Dopets mest synliga symboler är det rena vattnet, det vita brinnande ljuset och den långa, ofta vita  dopklänningen. Symboler och riter har alltid används av människan för att förtydliga och berätta om sin tro.

Dophättan har av tradition hört ihop med dopdräkten. I Sverige är den inte längre obligatorisk, men i många andra länder som till exempel Norge och Danmark är det mycket vanligt med dophätta, och det ger en fin helhet till dopdräkten. Här kan du se hundratals olika dopklänningar i varierande stilar och material.

Här finner du en guide om olika materialval till dopklänningar, som ger deras olika karaktär och egenskaper.

Se Grace of Swedens inspirationsvideo om unika dopkläder.

 

Läs om Bloggerskan Tessans sons dopklänning i Dolce & Gabbana spets från Grace of Swedens vackra och personligt designade dopkläder.

Klicka här och se Thessans video: Lyckan att få hem sin dopdräkt och den blev precis vad man drömt om!

 

 

Läs om Milians dopklänning i satin och spets.

 

Headersbilderna på första sidan är tagna av fotografen:  Katarina Norström.